10.09.2022 – 12:00

Viewer discretion is Advised

 

Exposició col·lectiva de les artistes Mariya Alipieva, Núria Guerra i Laura Torres Bauzà, la inauguració de la qual tindrà lloc a la Sala El Roser de Ciutadella el dia 10 de setembre del 2022 a les 12 h i que es podrà visitar fins al 29 d’octubre, de dimarts a dissabte de 10.30 a 14 h i de 18 a 21 h.

Algunes imatges poden deformar la sensibilitat de l’espectador.

Les imatges ens envolten, els missatges ens acorralen, les imposicions estètiques se’ns mostren com a única realitat.

Els paradigmes d’una societat encotillada pel bombardeig publicitari ens transformen i ens deformen al gust de qui se n’enriqueix, a la vegada que controlen els nostres gustos i desitjos.

Quan els conceptes de bellesa i salut entren a formar part d’una obligació constant en la qual ens hem de submergir per poder existir, la mirada, esbiaixada, anhela el que li és marcat com a bellesa i la fa perdurar fins a la temporada següent.

Aquesta exposició gira entorn d’un diàleg entre tres dones; totes elles, com totes nosaltres, dividides entre el seu «ser» i el seu «he de ser». Les obres que conformen aquest recorregut conviden a repensar les convencions estètiques; obres que parlen entre elles per construir una única peça instal·lativa que les engloba a totes i en què la bellesa continua essent sempre al capdavant.

Es tracta també d’un diàleg que beu de l’estètica personal de cadascuna i que es manifesta en diferents estats i pensaments. Sovint, l’acumulació d’un col·leccionista és el tret que més les uneix, seguit d’un posterior procés creatiu que transforma aquests cúmuls en una eina de reflexió.

Acumulacions, siguin formals o conceptuals, d’objectes, d’instants o de paraules.

Rituals compartits, rituals pervertits, rituals deformats.

Per a aquesta mostra, l’espai expositiu escollit, la Sala d’Exposicions El Roser de Ciutadella, pren una importància cabdal; com a antic lloc de culte de grans dimensions, la seva arquitectura reforça i posiciona les obres presentades en un nou paradigma. 

És per això que les artistes han apostat per la creació d’obres de nova factura i instal·lacions específiques per al lloc, per tal d’acomodar-se a l’espai, tant en forma com en concepte.

A partir de la idea de relació entre allò personal i allò col·lectiu, entre el fragment i el tot, aquesta proposta consisteix a portar aquesta idea més enllà de la seva producció individual, entenent l’exposició com una gran instal·lació conjunta. Aquest tot, fruit del diàleg a tres bandes, anirà ocupant la sala expositiva, per tal d’amplificar i donar més contundència a unes preocupacions comunes i que tenen a veure, tal com s’ha tractat d’explicar, amb les relacions entre el món íntim i el món compartit, amb el temps i el seu efecte, amb la violència subtil que habita en el nostre dia a dia i amb l’acumulació d’experiències com a factor condicionant d’allò que som.

Una gran oportunitat per al públic menorquí de conèixer de primera mà l’obra d’aquestes tres artistes emergents, que ben segur no deixarà indiferent ningú. 

Les artistes:

Mariya Alipieva, 1981 (Bulgària) Els seus projectes es materialitzen principalment en format instal·latiu i llibres d’artista, que expliquen històries sobre la relació íntima entre l’individu i el seu entorn. La seva producció artística reuneix elements del cos humà i del món que l’envolta, investigant com es posen en diàleg per adaptar-se als cànons imposats per la societat contemporània. D’aquesta manera, convida el públic a reflexionar sobre actes, rituals i rutines de la vida quotidiana.

Núria Guerra, 1978 (Vilanova i la Geltrú) El seu procés de creació està vinculat a una condició vital en contínua transformació que respon a inquietuds entorn de la manera com ens relacionem amb el món i quin lloc hi ocupem. Amb una pràctica interdisciplinària, el seu treball s’ha formalitzat principalment a través de la instal·lació, la fotografia, l’objecte i la publicació. Expressant-se amb un llenguatge de marcada intenció poètica, els seus processos creatius han fet ús de la deriva, la corporalitat, el col·leccionisme i l’arxiu, entès en el sentit ampli del terme.

Laura Torres Bauzà, 1990 (Palma) El que mou la seva producció artística és la intenció d’aproximar-se a les estructures mentals construïdes per donar significat a la realitat que ens envolta. La persegueix la idea de com ocupem el món físicament, emocionalment i en relació amb els altres.

Intenta trobar les vies per mirar des d’un altre punt de vista el producte obtingut d’aquest desig d’aprehendre’l. És el que més la captiva. En aquest exercici hi troba la possibilitat de conèixer-nos una mica millor a nosaltres mateixos i al llegat simbòlic i narratiu que ens conforma.

La comissària:

Aina Pla Planas, 1984 (Sant Lluís) Sempre ha anat a cavall entre la creació pròpia i la gestió cultural, pel gust que troba al fet d’acompanyar altres artistes en els seus processos. Des del seu punt de vista el comissariat vist per la mirada de l’artista és una materialització d’una obra feta d’un conjunt de peces, que agafen una consistència que s’observa per si mateixa, i el resultat final es torna tot ell més experiencial. El seu objectiu és apropar al públic les experiències a les quals ella mateixa voldria arribar a l’hora de contemplar i entendre les obres proposades. L’any passat va comissariar el Rescat d’Artistes Visuals impulsat pel Departament de Cultura del Consell Insular, amb l’exposició «Distància_____Social».

Aquesta exposició compta amb el suport del Consell Insular de Menorca mitjançant la selecció en la convocatòria dels ajuts de minimis en arts visuals que el Departament de Cultura impulsa anualment, corresponent a una partida total de 5.000 €.

L’Ajuntament de Ciutadella ha cedit l’espai expositiu d’El Roser per dur a terme la mostra.

Carrer del Roser, 11, 07760 Ciutadella de Menorca, Illes Balears, España

© Tots els drets reservats. Avís Legal.